Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|

"El meu nom és Rafa Cortés. Treballo amb joves des que era jove, fa més de vint anys. Sempre he estat vinculat en l'àmbit de l'educació i l'associacionisme i, des de fa 8 anys, també en l'àmbit de la psicoteràpia. Actualment treballo com a terapeuta especialitzat en joventut i com a formador a l'associació Axioma, de la qual sóc membre fundador, i a l'Escola d'educació en el lleure Escola Lliure el Sol.

Sóc llicenciat en sociologia per la UAB, tinc el Màster de Joventut i Societat de la UdG i formació en Axiometria amb Janine Rodiles, Constel·lacions Familiars amb Marta Albadalejo Mur, Musicoteràpia amb Jordi Delclós i Teatre-Clown amb Pau Rosell. També he realitzat diferents seminaris teòrico-pràctics relacionats amb els estats expandits de consciència i el cultiu del món intern amb la Fundació Josep Maria Fericgla.

M'omple poder acompanyar les persones joves en els seus processos de creixement i sanació."

24 de maig 2019
Ella se’n va

 

Ella és una jove de 20 anys. Va arribar a mi perquè havia tingut una relació de parella molt tòxica, de molta dependència, i se sentia confusa. En l’acompanyament terapèutic vam veure com la relació que tenia amb la seva mare també era molt tòxica: una mare hipercontroladora que repetia el model d’educació que havia rebut de la seva mare.

Durant les sessions va quedar clar per a ella i per a mi que era necessari que sortís de casa i busqués el seu propi espai. És una noia amb moltes capacitats i intel·ligent però que no es podia 

desenvolupar per la constant pressió de la mare. D’aquesta manera, ella va arribar a la conclusió que anar-se’n a l’estranger a seguir els seus estudis amb pràctiques d’educació infantil era una bona idea. La meva funció ha estat en tot moment donar-li suport en la seva decisió, fent un seguiment dels passos que ha anat donant per buscar recursos, alhora que seguíem aprofundint en com les relacions amb la mare li han influït en altres àmbits de la seva vida com les relacions de parella. D’alguna manera, ha anat repetint relacions de dependència emocional amb les seves exparelles.

M’ha semblat una estratègia intel·ligent i part de la feina també ha estat que no se sentís culpable per fer-ho així. La culpabilitat amb relació als pares és un 

clàssic en el treball amb els joves (que també els passa als adults). Aquesta culpabilitat ve per un sentiment d’infidelitat a la mare, en aquest cas, per estar fent alguna cosa que és contrari a aquesta. Sense voler, alguns pares desenvolupen un discurs (verbal i no verbal) de l’estil: “amb el que jo he fet per tu i així m’ho tornes”.

Sospito que passarà un dol en deixar el niu familiar, que li vindran anhels i ganes de tornar enrere. Ho hem parlat i ella n’és conscient, però el seu impuls de marxar és gran. Anirem veient com progressa i jo li seguiré oferint el meu suport anímic i psicològic per treballar allò que se li presenti.

Rafa Cortés; terapeuta i formador
#acompanyament #autonomia #família #rafa #responsabilitat