Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Em dic Laura Muñoz i sóc educadora social des de fa més de 10 anys, per vocació i convicció. Visc al bell mig de la Costa Brava, entre mar i pins. La meva passió és poder acompanyar a les persones a millorar la seva qualitat de vida, fomentar-ne el seu apoderament i autonomia.

En els últims anys, he dirigit la meva labor al col·lectiu jove treballant en l’UEC, en el Pis tutelat de foment de l'autonomia, en l’Espai Jove i com a tècnica d'orientació ocupacional i formativa en programes del SOC de Garantia Juvenil com el Centre de Noves Oportunitats i el projecte Singulars.

Actualment sóc la referent d'ocupació juvenil de l'Ajuntament de Palafrugell i acompanyo als i les joves en la millora de la seva ocupabilitat per tal d'afavorir la seva entrada al mercat laboral.”

3 de juny, 2019

 

Fa dos dies vaig fer una tutoria amb un jove que, malgrat estar ja ben iniciada la temporada d’estiu, no s’està movent per trobar feina. Hem fet plans de treball, planificació de recerca de feina, hem treballat portals web, eines, canals, hem actualitzat el curriculum vitae… però el jove no té l’empenta de sortir i ser proactiu per anar a portar currículums i presentar la seva autocandidatura. 

Hem fet moltes tutories perquè com a professional detecto que hi ha alguna cosa que li impedeix sortir i anar a buscar feina. A la darrera trobada que vam fer, vam elaborar una llista de què era el que creia que l’impedia sortir de casa. 

Ell em deia:

“em desperto i tinc l’ordinador aquí… la meva casa m’atrapa, la meva habitació és el meu temple i m’hi sento molt millor que fora de casa”.

Vam fer una llista de tots els bloquejos i resistències que detectava i, a la vegada, i per contrarestar-ho, vam fer una llista de motivacions que tenia per trobar feina. Em deia:

“vull ajudar a casa, vull tenir diners per pagar-me el carnet de cotxe, vull sentir-me útil,…”.

Aquesta segona llista ens va servir per pensar quina d’aquestes coses podia utilitzar per combatre “lo bé que estic a casa meva” i prendre la iniciativa per sortir a la recerca de feina.

 

Intento adaptar-me molt amb les tutories i fins i tot, si sento que la situació ho requereix, no faig les tutories en un espai formal sinó en espais més informals o durant un passeig. Això els permet respirar, connectar amb el present i relativitzar les seves preocupacions. 

Laura Muñoz; Orientació Laboral
#acompanyament #autonomia #família #laura #vincle