Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Em dic Laura Muñoz i sóc educadora social des de fa més de 10 anys, per vocació i convicció. Visc al bell mig de la Costa Brava, entre mar i pins. La meva passió és poder acompanyar a les persones a millorar la seva qualitat de vida, fomentar-ne el seu apoderament i autonomia.

En els últims anys, he dirigit la meva labor al col·lectiu jove treballant en l’UEC, en el Pis tutelat de foment de l'autonomia, en l’Espai Jove i com a tècnica d'orientació ocupacional i formativa en programes del SOC de Garantia Juvenil com el Centre de Noves Oportunitats i el projecte Singulars.

Actualment sóc la referent d'ocupació juvenil de l'Ajuntament de Palafrugell i acompanyo als i les joves en la millora de la seva ocupabilitat per tal d'afavorir la seva entrada al mercat laboral.”

13 de maig, 2019

 

Jo dono molt de pes a les tutories. Són espais on intento crear un clima de seguretat, de protecció i de confiança per tal que la persona que tinc al davant se senti lliure, no se senti jutjada ni etiquetada a l’hora de poder explicar el que sent i poder-se expressar lliurement. Penso que és un primer pas per poder extreure i treballar l’empoderament. A vegades ens passa que sentim moltes coses però no som capaços d’entendre-les o fins i tot no ens parem ni a pensar-les. Les tutories són bones oportunitats per indagar en aquests sentiments, compartir-los per comprendre’ls.

En moltes ocasions em preparo aquestes

tutories i, abans de veure el jove en qüestió, penso què pot convenir-li més – per exemple, si s’ha de preparar una entrevista de feina o un procés de selecció -; però moltes vegades el que acabo fent és improvisar. Des del moment en què tinc el jove a davant, tot canvia i reviso què és el que la persona necessita en aquell moment concret. Com a professional, puc pensar o estimar a priori què necessita aquella persona, però és quan l’observo i el tinc cara a cara, que he de detectar-ne les necessitats reals, que moltes vegades tenen a veure amb l’autoestima o amb un sentiment de no sentir-se preparat. Encara que aquest sigui el meu objectiu principal, de vegades el que necessita el jove no és preparar una entrevista, sinó extreure un patiment, una angoixa o por.

Laura Muñoz; Orientació Laboral
#entrevista #intervenció_socioeducativa #laura