Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


"El meu nom és Rafa Cortés. Treballo amb joves des que era jove, fa més de vint anys. Sempre he estat vinculat en l'àmbit de l'educació i l'associacionisme i, des de fa 8 anys, també en l'àmbit de la psicoteràpia. Actualment treballo com a terapeuta especialitzat en joventut i com a formador a l'associació Axioma, de la qual sóc membre fundador, i a l'Escola d'educació en el lleure Escola Lliure el Sol.

Sóc llicenciat en sociologia per la UAB, tinc el Màster de Joventut i Societat de la UdG i formació en Axiometria amb Janine Rodiles, Constel·lacions Familiars amb Marta Albadalejo Mur, Musicoteràpia amb Jordi Delclós i Teatre-Clown amb Pau Rosell. També he realitzat diferents seminaris teòrico-pràctics relacionats amb els estats expandits de consciència i el cultiu del món intern amb la Fundació Josep Maria Fericgla.

M'omple poder acompanyar les persones joves en els seus processos de creixement i sanació."

9 de març 2019

Santiago de Compostela,
tremendament ennuvolat.
Il·lustrant l’empoderament.

 

Avui compartiré una situació en la qual crec haver contribuït a l’empoderament d’algun o alguna jove. El cas de què vull parlar-te és el d’una jove de 23 anys. Va acudir a mi perquè estava passant per una depressió que s’havia desencadenat en el context d’una relació de parella. El panorama global era que estava molt perduda en tots els seus àmbits vitals: vocació, parella, residència, autoidentitat, gestió de les emocions, projecte de vida… Així que vaig començar a treballar amb ella posant ordre.

Posar ordre és una de les coses més guaridores que hi ha al treball terapèutic. Ordre a les seves relacions dins de la seva família i amb la parella que tenia, ordre a les emocions que se li despertaven i d’on venien, ordre als seus interessos professionals i vocacionals, ordre en les seves relacions d’amistat i a la seva realitat al poble que vivia (i dic vivia perquè ja no hi viu, la qual cosa és un indicador de l’evolució del seu treball terapèutic). Al mateix temps que ordenàvem jo li “donava empatia”, és a dir, afavoria un temps i un espai on se sentís escoltada, acollida, respectada i ajudada.

Amb aquestes comprensions i amb paciència, va anar prenent decisions que són, al meu entendre, l’indicador que ella avança cap al seu empoderament.

La primera decisió va ser ordenar la seva habitació.

Pot semblar una trivialitat però l’ordre o desordre d’el lloc on viu parla, de manera simbòlica, de com està ella per dins.

Una altra decisió que va prendre va ser la de comprar-se un cotxe de segona mà que li permetia tenir més autonomia de moviment. A nivell simbòlic, tenir cotxe propi significava per a ella prendre les regnes de la seva vida, ser autònoma i no dependre de el cotxe del seu pare o del seu germà. Va ser interessant una observació que em va fer fa poc: “em sento molt pitjor que fa un any (quan vivia al seu poble) però em sento més lliure”. Vaja, que està en ple procés de desintoxicació anímica que li està

 

permetent conèixer més espais interiors.

Aquests canvis s’han anat produint gradualment en el transcurs d’un any de treball amb ella. Encara queda molt per recórrer, però els primers passos ja els ha donat i, com ella mateixa diu, “no hi ha marxa enrere”.

En general, el teló de fons que tenen molts dels joves amb els quals treballo és el de emancipar-se de la casa dels pares, trobar sentit a la seva orientació professional, llançar-se a buscar feines que els permetin tenir independència econòmica, aclarir relacions tòxiques de parella i de família o fer-se càrrec de les seves necessitats fisiològiques.

A la meva feina procuro combinar el que anomeno via externa amb la via interna.

A la via externa hi ha aquests aspectes d’habitatge, treball, vocació, salut i relacions socials.

La via interna la componen les actituds i reaccions emocionals i cognitives des de les quals els joves afronten la via externa.

Seguirem compartint reflexions.

 

Rafa Cortés; terapeuta i formador
#acompanyament #autoestima #metaaprenentatge #rafa