Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


"El meu nom és Rafa Cortés. Treballo amb joves des que era jove, fa més de vint anys. Sempre he estat vinculat en l'àmbit de l'educació i l'associacionisme i, des de fa 8 anys, també en l'àmbit de la psicoteràpia. Actualment treballo com a terapeuta especialitzat en joventut i com a formador a l'associació Axioma, de la qual sóc membre fundador, i a l'Escola d'educació en el lleure Escola Lliure el Sol.

Sóc llicenciat en sociologia per la UAB, tinc el Màster de Joventut i Societat de la UdG i formació en Axiometria amb Janine Rodiles, Constel·lacions Familiars amb Marta Albadalejo Mur, Musicoteràpia amb Jordi Delclós i Teatre-Clown amb Pau Rosell. També he realitzat diferents seminaris teòrico-pràctics relacionats amb els estats expandits de consciència i el cultiu del món intern amb la Fundació Josep Maria Fericgla.

M'omple poder acompanyar les persones joves en els seus processos de creixement i sanació."

10 de maig 2019
Context i família

 

            Avui reflexionaré sobre com influeix el context en l’empoderament del i la jove. Primer de tot, un aclariment sobre la influència del context. Un dels meus punts de partida en el treball terapèutic és la dita catalana “no hi ha mal vent per a bon mariner”, és a dir, que tot passa per l’actitud que tenim davant el que ens succeeix.

Des d’aquest punt de vista, el context en el qual viu el i la jove és secundari en tant que el que és principal són les actituds que va desenvolupant i que són, segons en meu parer, on rau l’empoderament.

Per tant, el paper que compleix el context és el de posar els ingredients sobre els quals treballar a nivell interior on, insisteixo, rau el veritable poder de la persona.

Centrant-me ara en el context, el factor quemés afecta en el desenvolupament del i la jove és la família. En la meva experiència, la relació que el i la jove ha tingut i té amb la família condiciona moltíssim la seva autoestima, la seva capacitat d’agafar responsabilitats, de posar-se en el món, de tenir clar què és el que vol, de ser autònom, etc. Tot això té a veure amb la nutrició afectiva que ha tingut amb el pare i la mare.

En general, a més de la família, els altres factors claus que influeixen en l’apoderament dels i les joves són la

parella (si en té), el grup d’amics, la feina i els estudis.

Sobre els estudis, m’arribo a sorprendre del fort i dolent condicionament que els generen les sobrecàrregues de treballs i exàmens a les que estan sotmesos i sotmeses i que els porten a estar molt estressats i estressades. Trobo que aquesta sobrecàrrega que molts porten els impedeix gaudir de les seves amistats, tenir clar què volen fer després dels estudis i, fins i tot, desenvolupar una relació de parella.

 

Continuarem.

Rafa Cortés; terapeuta i formador
#acompanyament #amistats #família #identitat_comunitària #rafa