Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|
Tran
"El meu nom és Rafa Cortés. Treballo amb joves des que era jove, fa més de vint anys. Sempre he estat vinculat en l'àmbit de l'educació i l'associacionisme i, des de fa 8 anys, també en l'àmbit de la psicoteràpia. Actualment treballo com a terapeuta especialitzat en joventut i com a formador a l'associació Axioma, de la qual sóc membre fundador, i a l'Escola d'educació en el lleure Escola Lliure el Sol.

Sóc llicenciat en sociologia per la UAB, tinc el Màster de Joventut i Societat de la UdG i formació en Axiometria amb Janine Rodiles, Constel·lacions Familiars amb Marta Albadalejo Mur, Musicoteràpia amb Jordi Delclós i Teatre-Clown amb Pau Rosell. També he realitzat diferents seminaris teòrico-pràctics relacionats amb els estats expandits de consciència i el cultiu del món intern amb la Fundació Josep Maria Fericgla.

M'omple poder acompanyar les persones joves en els seus processos de creixement i sanació."

14 de desembre 2018
Ell té una feina nova

 

        Avui m’he trobat de nou amb el jove del qual et vaig parlar a una altra carta.  Físicament, el seu aspecte era molt més net, esbossava un somriure i transmetia benestar. Quan l’hi he dit m’ha respost que sí, que es trobava sortint de la sotragada d’aquests últims anys i que sentia que el cel s’aclaria, que estava passant un bon moment. Li he preguntat quin era el motiu o els motius que l’havien portat a aquest canvi i el primer que ha aparegut és el canvi de feina.

M’ha comentat que el que vam veure i vam parlar sessions enrere l’ha ajudat molt i que s’ha fet més conscient d’aquesta dinàmica interna seva.

Per això, m’ha dit: “ara celebro aquest nou treball i alhora sóc conscient que amb el temps tornaran les crisis, però he après que per sobre dels núvols hi ha el sol. Ara tinc l’experiència d’estar sortint d’un sotrac que ha durat molts anys. Quan era sota el sot m’era inimaginable pensar que hi hagués sortida, que hi hagués final, però ara estic experimentant que sí que n’hi ha i això per a mi és molt important, per aprendre a confiar. “

En aquest punt he sentit dues coses: la primera, que l’experiència és una gran mestra i que aquesta necessita  el seu temps. Per això és bona la paciència. La segona, que l’experiència ha d’anar ben acompanyada per poder-li extreure bons aprenentatges i en aquest punt entra la utilitat de la teràpia. Aquests canvis en

l’entorn del pacient confirmen que un canvi en l’actitud interior té conseqüències en la forma de viure de la persona. Per això el fonamental en teràpia, igual que en educació, és afavorir canvis d’actitud i canvis de mirada. En aquest sentit, hem parlat dels estats de constricció i d’expansió. Durant la constricció hem de fer l’esforç per sostenir-la i desxifrar allò que hem d’aprendre (i el que principalment hem d’aprendre són valors: paciència, sentit de l’humor, humilitat…).

Durant l’expansió hem de relaxar-nos (que també, i més encara a dia d’avui, s’ha d’aprendre!) I no oblidar que, a l’igual que la seva germana la constricció, també és passatgera.

El cap i a la fi, l’actitud adequada tant

per a les fases de constricció com les d’expansió és la del centre. Estar el més centrats i connectats possibles amb la calma que jeu sota les ones. I això només s’aconsegueix cultivant la presència.

 

Desitjo que el seu passeig
per la vida vagi cada
vegada a millor.

Rafa Cortés; terapeuta i formador
#avaluació #capacitat_crítica #metaaprenentatge #rafa #treball