Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|

“Som la Carme, en David i la Matilde. Formem part de Teleduca, Educació i Comunicació, un equip interdisciplinari de professionals especialitzat en l’educomunicació de dinamització comunitària que treballem a Barcelona. La nostra tasca educomunicativa se centra a afavorir situacions d’autoexpressió i espais de trobada, on els i les joves protagonitzin processos de creació audiovisual participativa.

Fem acompanyament socioeducatiu i cultural a joves de totes les edats i de situacions molt diverses. Actuem en contextos educatius formals, no formals (lleure educatiu, casals, centres, serveis...) i informals, i fins i tot apostem per recombinar-los. Afavorim el diàleg i la interrelació dels i les joves amb veïns i veïnes: gent gran, grups de dones, entitats del territori, sempre amb la idea de teixir comunitat, d’abordar el sentiment de pertinença i d’establir vincles amb l’entorn més immediat.”

31 de maig, 2019

 

Per poder reflexionar sobre els resultats obtinguts, fem referència a una conversa amb Jordi Royo, (Professor de Geografia i Història del IES Besòs, impulsor del projecte Geovivència al curs 2014-2015). La conversa va ser enregistrada durant el programa de Ràdio CinemaInfants dedicat al projecte Geoviovència. A la conversa van participar-hi Carme Mayugo i David Campillo.

Jordi Royo explica quines són les estratègies que fa servir per engegar un procés de vídeo participatiu de Geovivència.

Durant la conversa entre Carme, Jordi i jo mateix (David) parlem de les dificultats trobades durant el procés.

En el cas de Geovivència existeix, per part meva, un vincle personal i professional amb l’Institut Barri Besòs.

Aquests tipus d’experiències de recerca autogestionada sobre l’entorn des d’una perspectiva crítica ja es duien a terme durant la meva etapa d’alumne a l’institut i el professor que ho promovia

 

 es diu Joan Roca, actualment director del Museu d’Història de Barcelona. Era molt més teòric i en format analogic: foto, àudio i mapes topogràfics, però la metodología era la mateixa.

Participació activa dels i les joves, per acabar apoderant-nos amb mètodes d’anàlisi de l’entorn i de reflexió crítica sobre tot allò que es envoltava. Per a mi no és només un projecte participatiu més, sinó que es l’oportunitat de donar continuïtat a un dels projectes de l’institut, al meu parer, més influent en els i les joves. De la mà d’en Jordi Royo, expliquem el meu cas.

 

 

Teleduca; Educomunicació
#autogestió #identitat_comunitària #intervenció_socioeducativa #metaaprenentatge #participació #teleduca