Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|

“Som la Carme, en David i la Matilde. Formem part de Teleduca, Educació i Comunicació, un equip interdisciplinari de professionals especialitzat en l’educomunicació de dinamització comunitària que treballem a Barcelona. La nostra tasca educomunicativa se centra a afavorir situacions d’autoexpressió i espais de trobada, on els i les joves protagonitzin processos de creació audiovisual participativa.

Fem acompanyament socioeducatiu i cultural a joves de totes les edats i de situacions molt diverses. Actuem en contextos educatius formals, no formals (lleure educatiu, casals, centres, serveis...) i informals, i fins i tot apostem per recombinar-los. Afavorim el diàleg i la interrelació dels i les joves amb veïns i veïnes: gent gran, grups de dones, entitats del territori, sempre amb la idea de teixir comunitat, d’abordar el sentiment de pertinença i d’establir vincles amb l’entorn més immediat.”

22 de febrer, 2019
Cedir les regnes del procés

 

En aquestes últimes setmanes hem realitzat sessions de rodatge en el marc dels projectes Laboratori d’identitats de Pineda de Mar i Geovivències de l’Institut Barri Besòs.

En ambdós projectes el que prioritzem en el rodatge és l’aprenentatge i el coneixement que es genera en el procés de treball, en un cas, l’aprenentatge sobre ells mateixos, i en l’altre, l’aprenentatge sobre el seu entorn. Per tant, com ja havíem explicat anteriorment, partim d’un guió flexible, que es va adaptant en la mesura que els i les joves el creuen necessari.

Si bé són dos contextos i rodatges molt diferents, en tots dos casos hem utilitzat una estratègia similar que ha contribuït a l’empoderament de l’alumnat. Hem cedit la regna del rodatge als i les joves, hem posat a les seves mans tant la càmera com la presa de decisions sobre què volien gravar i com fer-ho.

En el cas del projecte Laboratori, alguns/es participants van decidir fer autoretrats introspectius i reflexius. A l’hora de començar a gravar, vam prendre la decisió de deixar-los completament sols davant la càmera. Amb la intenció que els i les joves se sentin còmodes i amb prou tranquil·litat per a expressar-se, decidim donar-los la càmera i que es gravin de forma autònoma. Així és com, de manera individual, cada jove va anar gravant allò

que volia explicar de si mateix/a: alguns/es van decidir gravar només la seva veu i altres ho van fer parlant directament a la càmera.

El resultat va ser increïble, en fer-ho pel seu compte i tenint la llibertat de decidir com mostrar-se davant els/les altres, es van obrir totalment, i van explicar relats personals molt íntims i emotius.

Aquest recurs va permetre que descobrissin de primera mà, el poder que tenen les seves paraules per posicionar-se davant els/les altres, per dir aquest/a sóc jo, aquests són els meus somnis, les meves il·lusions i això no m’agrada.

D’aquesta manera els donem el temps, la intimitat i prou espai per expressar-se

D’altra banda, en el cas del projecte Geovivències, com que es tracta d’una recerca de camp a l’entorn (al barri), a mesura que han anat coneixent i reflexionant sobre els temes triats, els i les joves han anat pensant noves idees per incorporar al rodatge. Per exemple un grup, en veure que constantment sorgien qüestionaments sobre què volien explicar i que tenien opinions diferents sobre el tema que investigaven, van decidir gravar-se a ells/es mateixos/es debatent, perquè d’aquesta manera es veien reflectits els diferents punts de vista.

Tenir un guió obert també té les seves dificultats, ja que fins a l’últim dia de rodatge no se sap el material definitiu que hi haurà i, per tant, implica improvisar i guiar als i les joves per a

replantejar el guió final abans i durant l’edició.

 

Debat entre joves

Teleduca; Educomunicació
#autoestima #autogestió #autonomia #espai_públic #intervenció_socioeducativa #participació #teleduca