14 de desembre, 2018
Laboratori d’identitats és un projecte que duem a terme amb 12-15 joves vinculats a l’Espai Jove de Pineda de Mar. La finalitat del projecte és treballar amb joves que, per raons d’origen, s’hagin pogut sentir discriminats/des amb la idea de com aquestes individualitats les podem transformar socialment i empoderar-les per fer-hi front.
Amb l’objectiu de potenciar la veu dels i les joves, decidim realitzar una creació audiovisual participativa perquè creiem que un procés de creació col·lectiva permet que els i les joves assumeixin un paper proactiu i reflexiu mitjançant el qual creen el seu propi discurs.
S’estableix un marc de treball per tal que, al llarg de tot el procés creatiu, els i les joves participants vagin prenent decisions, distribuint-se tasques i compartint responsabilitats.
Per tant, aniran definint progressivament què volen compartir i què no de tot el que vagi sorgint en aquests mesos de treball en equip, i també com seran i es presentaran les creacions audiovisuals que resultin del procés de treball compartit. Creiem que en la primera fase el vídeo els servirà com a element d’introspecció individual i grupal, que els permetrà explicar i defensar la seva pròpia història. Com a punt de partida, se’ls proposar treballar el tema de la identitat a partir de l’autoretrat fotogràfic. D’aquesta manera cadascú decidia com definir-se
davant la resta dels seus companys i companyes. Com a educadores/s, partir d’aquí ens serveix per conèixer les característiques del grup, els seus interessos, les inquietuds que tenen, la relació entre ells/es, etc.
Tot seguit, prenem la decisió de posar en comú tots els autoretrats, cada jove mostrava la seva fotografia i la resta de companys/es comentaven el que pensaven que havia transmès la persona amb el seu autoretrat. Amb aquesta decisió, volíem que el grup reflexionés sobre com la seva imatge parla d’ells/es i és part del seu discurs, i que es posessin en evidència els sentiments o les emocions que transmeten als altres, encara que moltes vegades no en siguin conscients.
El nostre objectiu és que, a través de l’autoretrat, posin en imatge sentiments, emocions i pensaments que tenen com a joves que exploren les seves identitats i les discriminacions que han patit. Decidim fer-ne un llistat col·lectiu. Per acabar, convidem els i les joves que, subdividits en tres petits grups, comencin a pensar amb quines imatges en moviment poden representar els diferents sentiments i les emocions expressades. Com a cloenda, cada subgrup va escollir una de les emocions, la va expressar amb teatre-imatge i la resta havia d’endevinar-la.
Tot plegat, un seguit de decisions per generar un clima de confiança, d’autoexpressió lliure i de compromís col·lectiu per connectar totes les individualitats i, a partir d’elles, fer
emergir les necessitats particulars i compartides.
Aquesta interacció entre el pla individual i el col·lectiu considerem que és clau per abordar un procés de creació audiovisual participatiu que sigui empoderador.
