Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|

“Som la Carme, en David i la Matilde. Formem part de Teleduca, Educació i Comunicació, un equip interdisciplinari de professionals especialitzat en l’educomunicació de dinamització comunitària que treballem a Barcelona. La nostra tasca educomunicativa se centra a afavorir situacions d’autoexpressió i espais de trobada, on els i les joves protagonitzin processos de creació audiovisual participativa.

Fem acompanyament socioeducatiu i cultural a joves de totes les edats i de situacions molt diverses. Actuem en contextos educatius formals, no formals (lleure educatiu, casals, centres, serveis...) i informals, i fins i tot apostem per recombinar-los. Afavorim el diàleg i la interrelació dels i les joves amb veïns i veïnes: gent gran, grups de dones, entitats del territori, sempre amb la idea de teixir comunitat, d’abordar el sentiment de pertinença i d’establir vincles amb l’entorn més immediat.”

30 de novembre, 2018

 

         Geovivència és un projecte transversal de Teleduca que es realitza a l’Institut Barri Besòs. Consisteix a fer vídeo participatiu sobre problemàtiques de tipus social i geogràfic del barri. Es tracten temes de les ciències socials (morfologia, memòria històrica). Els vídeos tenen un aire de protesta, denúncia, amb un to divertit i humorístic. El projecte ha permès potenciar dinàmiques transversals i augmentar la motivació i l’interès de l’alumnat per la Geografia i la Història.

Teleduca és el 2n curs que participa en aquest projecte. Fins ara s’han creat una desena de vídeos participatius.

A les primeres sessions vam intentar que els i les alumnes (dividits en 3 subgrups de 3-4) fessin una anàlisi del seu entorn, de les seves inquietuds i una posterior posada en comú per decidir els temes que els preocupen i que els agradaria tractar.

Per part nostra, els vam informar de la possibilitat d’atendre la demanda d’un veí, que després de veure Geovivència 4 vol aclarir una petita “errada”, i els vam donar l’opció de tenir-la en compte. Els/les alumnes la van rebre molt positivament i de seguida van sorgir idees de com incorporar-la.

 A partir d’aquí, decidir quina forma tindrà el vídeo ha estat molt fàcil i ràpid. Tots ells/elles són grans consumidors 

d’internet i els agrada molt el format “youtuber”, pel seu dinamisme i sentit de l’humor. Per tant, crearem una mena de reportatge d’un youtuber que anirà fent connexions amb corresponsals que parlen de temes diferents i que contactaran amb gent del barri. Segurament hi haurà temes ambientals, de tribus urbanes i una associació de veïns.

Teleduca; Educomunicació
#capacitat_crítica #espai_públic #intervenció_socioeducativa #teleduca #xarxes_socials