Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


"Em dic Jose Alonso Represa. Vaig néixer i visc al barri del Raval de Barcelona. Treballo com educador social des de fa més de 25 anys, especialitzat en l'àmbit de l'orientació i la inserció laboral. Gran part de la meva trajectòria professional l'he desenvolupat al Casal d'infants del Raval i a la Fundació Exit on continuo col·laborant en l'actualitat.

En aquests moments exerceixo de consultor social i formador especialitzat en metodologies d'orientació (competències, ocupabilitat, acció tutorial), intermediació laboral i voluntariat corporatiu. A més de la Fundació Exit, col·laboro amb la Diputació de Barcelona impartint xerrades d'orientació, amb diferents ajuntaments realitzant formacions a persones per a la recerca de feina i amb l'Associació Adonar de València."

31 de maig 2019

 

M’agradaria explicar l’experiència de Shahid; un jove que va passar per Fundació Èxit i que el seu procés ha sigut exemplar. 

Va arribar aquí sol, amb 16 anys, de Pakistan. Va aconseguir la tutela de l’administració i va començar a fer amb nosaltres un PFI d’electricitat. Ell deia que volia ser electricista perquè li agradava i pensava que ser electricista podria ser un ofici útil i que podria realitzar amb relativa facilitat. Va acabar el PFI i va passar al grau mitjà d’electricitat. 

Mentre feia tot això va començar a assistir a un esplai en el qual feien

sortides per la muntanya. Li encantaven i motivaven molt aquestes sortides i ens adonàvem, quan parlàvem amb ell, que la muntanya l’entusiasmava, que també havia començat a córrer en curses i maratons i que sentia passió i es desvivia per seguir involucrant-s’hi més.

Quan va acabar el grau mitjà, va venir a parlar amb mi i em va explicar que estava mirant de quina manera podia seguir formant-se. Em va comentar que tenia en ment la idea de fer una enginyeria a la universitat. Jo li vaig demanar si estava segur que volia fer això. Li vaig fer notar que sempre que podia estava fora a la muntanya, que havia començat a fer maratons i que demostrava altes capacitats professionals per això, que el veia molt més motivat per això que no pas per

la seva formació en l’àmbit de l’electricitat. Recordo dir-li: “fes el que tu vulguis, però ni com a enginyer, ni en telecomunicacions, ni com a electricista t’hi acabo de veure… et guanyaràs molt bé la vida, però és el que t’agrada?”. 

Finalment va decidir encaminar la seva formació cap a allò que l’apassionava. Acaba d’entregar el seu treball de final de grau en el grau d’Esports; un treball basat en un projecte personal que té l’objectiu de vincular els serveis socials i la muntanya, pensant en com ajudar a aquells joves que estan en la mateixa situació que ell va viure. 

Quin paper hem tingut nosaltres en el seu procés d’empoderament o procés de maduració que li ha permès trobar el seu encaix, el seu camí i que a més ho hagi 

fet d’una manera solidària? No t’ho sé dir. Potser quan li vaig qüestionar si havia de fer una enginyeria en comptes de seguir en la seva línia d’esport. Però sincerament no ho sé. Penso que és l’acompanyament, estar al seu costat, parlar-hi i escoltar-lo.

Jose Alonso; Educador Social
#acompanyament #autonomia #capacitat_crítica #jose #vincle