Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Sóc en Jonàs Carbonés i Camps, visc immers a l'Alta Garrotxa, a la vall del riu Llierca, a Montagut i treballo per Orió Eduserveis.

Vaig allà on la contractació pública ens deixa arribar i, fins ara, he tingut la sort de treballar com a Educador de Medi Obert amb joves en risc d'exclusió social de Figueres: conèixer a una persona i circular un temps de la seva vida amb ella, amb la voluntat de donar-li suport en situacions complexes que mai hauria d'haver viscut o enfrontat.
També he treballat com a tutor d'una Unitat d'Escolarització Compartida a Vidreres: fer classe i projectes amb joves que els convencionalismes i els mèrits d'assimilació i retenció de continguts de l'institut no ha sabut digerir.”

30 de novembre 2018

De decisions en prenem sempre en moltes feines. En la meva tasca com a educador de carrer a Medi Obert, aquestes decisions configuren en el seu sí, la part més densa, transcendental i condescendent de la feina. Algunes d’aquestes decisions tenen a veure amb coses més substancioses, amb més “pes”. Tenint en compte el poc pes que poden arribar a tenir les conseqüències de les decisions que puc prendre jo, almenys en la part visible o exposada.

 Tota decisió comença amb una sèrie de preguntes més o menys específiques:


Quin ha de ser l’enfocament i la durada d’intervenció amb aquest jove?
 

 

Li proposo a l’altre si vol apuntar-se
amb en Rachid a KickBoxing?


Proposo a la mare d’en Sergi que
sol·liciti una visita d’urgència al CSMIJ?

Algunes decisions son sobre aspectes amb caràcter de ser triats de forma continuada. Decisions sobre possibilitats concretes que sempre solen ser les mateixes, emmarcades i limitades i que es repeteixen de forma periòdica:

Aquesta setmana parlo sobre
les reaccions d’en Yassin amb ell
i la seva mare o només amb ell?
Vaig a veure uns joves o uns altres?
Programo coordinacions a
aquest servei o amb aquest altre?


Llavors hi ha les decisions que prenc de
forma espontània; creativa potser. Aquesta part d’improvisació insitu és el que més m’escalfa.
El que més dificultat em suposa i el que més té a veure amb l’empoderament.

Quan un jove està dolgut o preocupat per algo, i t’ho diu… què responc per reconfortar-lo o orientar-lo una mica? 

I aleshores i abans de fer-ho, preguntar-se… orientar-lo és el que li anirà bé per a la seva situació? o potser estar perdut i haver-se de barallar amb les seves opcions és el que li pertoca? Hem de preguntar-nos i, sobretot, hem de preguntar.


Quina i com és l’experiència del jove?

 

Il·lustració pàg.3: Stephen England

Jonàs Carbonés; Educador social
#intervenció_socioeducativa #jonàs #observació #vincle