Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


"Sóc la Irene Mir i Aiguadé i treballo com a professora d'orientació educativa i psicopedagoga a l'Institut Can Periquet de Palau Solità i Plegamans.

La meva feina consisteix en l'acompanyament dels nois i noies en l'àmbit educatiu per tal d'atendre'ls en la seva diversitat i treballar per una educació inclusiva, oberta i flexible, que els permeti aconseguir un aprenentatge ric, competent i motivant, juntament amb un benestar personal. Per arribar a aquesta fita també fa falta compartir aquesta mirada amb la resta del professorat i la comunitat educativa i treballar pel bé comú, com a ciutadans i com a persones, amb les nostres emocions i les nostres experiències.

Per mi, la meva feina és passió, intensitat i sensibilitat cap als altres i cap a mi mateixa."

10 de desembre, 2018

 

           Entendre el concepte d’empoderament és complex.

Si penso en mi mateixa i com m’he empoderat al llarg de la meva vida, puc resumir perfectament les decisions que he pres, però em costa explicar com he arribat a prendre aquestes decisions. Podria intentar-ho parlant del context, parlant de l’època en concret, de la meva situació personal, familiar i social del moment, però em costa ser conscient del meu propi procés d’empoderament. Se m’acudeixen paraules per definir aquest procés com confiança en mi mateixa, seguretat, vincle, esperit crític, etc.

Amb aquesta breu reflexió considero que podria definir l’empoderament com un procés d’aprenentatge en el qual s’adquireixen diferents aptituds, habilitats i coneixements per afrontar decisions i reptes.

Evidentment, en aquest procés hi intervenen les capacitats d’un mateix, les experiències prèvies, els diferents entorns o espais socials i familiars, i els moments en què es produeixen. Per mi l’objectiu de l’empoderament rau en el fet de ser capaç de prendre decisions i de fer front a les adversitats, tenint en compte qui sóc i què vull, sense oblidar que som éssers socials.

Per mi els diferents processos d’empoderament que patim les persones rau en la nostra pròpia diversitat. 

Aprendre que som diferents ens pot ajudar a entendre més fàcilment perquè uns reaccionen d’una manera davant una situació i els altres d’una altra. Per mi, una manera de fer que els alumnes s’adonin que entre si són diferents, és evidenciar-los verbalment les seves dificultats i les seves potencialitats. I, més endavant, evidenciar la dels altres.

 

Irene Mir; Professora
#autoestima #concepte #intervenció_socioeducativa #irene