Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Em dic Lluís Rubió i visc a la comarca de la Garrotxa, concretament a Olot. Sóc una persona molt implicada en els moviments socials de la meva ciutat i em costa molt acceptar i no actuar davant d'una injustícia, sobretot les que afecten les persones.

Em situo políticament a l'esquerra de l'esquerra, i suposo que per això vaig intentar donar un recorregut a aquesta qüestió estudiant la Diplomatura d'Educació Social.

Fa més de deu anys que treballo en l'àmbit juvenil i ho he fet i faig des de diferents posicions i espais: des de justícia fins a lleure. Actualment exerceixo de Tècnic d'Educació i Joventut a l'Ajuntament de La Vall d'en Bas.”

14 de gener 2019

 

        Treballo com a tècnic de joventut a l’Ajuntament de la Vall d’en Bas; un municipi disseminat; un poble de pobles. El principal repte que ens trobem és que la majoria dels joves tenen contacte entre ells solament en contextos d’educació formal, és a dir, a l’escola o a l’institut, i poc contacte fora d’aquest context. Això dificulta el treball amb ells des de fora d’aquest àmbit i des del departament estem intentant habilitar espais de trobada i aprenentatge que possibilitin contextos socials diferents.
Per exemple, tenim un estudi per fer programes de ràdio i un espai multimèdia on reunir-se per treballar o jugar amb l’ordinador.

Veig que el nostre paper, com a educadors tècnics municipals, s’ha de focalitzar molt en crear aquests espais de trobada i treballar en el tracte personal i la creació de vincles per a fomentar l’empoderament col·lectiu.

Tot i així, l’empoderament col·lectiu comença per l’empoderament individual, així que també hem de treballar per tal que els joves tinguin la capacitat de prendre decisions per a ells mateixos.

Una de les coses que estem fent és la creació d’un moviment d’esplai educatiu que aglutini els 7 municipis de la Vall. Volem que sigui un esplai liderat pels nostres joves i destinats a infants de 6 a 12 anys. Personalment, penso que la participació en un moviment de lleure educatiu fomenta l’empoderament

individual: cenyir-se i transmetre els valors del lleure, la responsabilitat davant els més petits, la connexió amb persones d’altres generacions… Tot això et fa veure que les persones tenim un paper molt important respecte a les altres persones i que hem de ser capaços de jugar-lo.

Considero que el treball que faig amb els joves no és fàcil. Seria molt fàcil si em limités a fer una programació d’activitats rígida sense exercir la meva responsabilitat de transmetre valors i educar.

El primer pas per aconseguir-ho és convertint-me en una referencialitat positiva. A vegades em dóna la sensació que el jove, quan veu un adult, el veu trist, apagat i amb molts problemes…

Com em mostro jo als meus joves? Què els transmet el meu ritme de vida frenètic? Quan actuem amb el jove, amb quina actitud ho fem? Si ens mostrem apagats, els joves no connecten amb els adults i és important que ho facin. Si mostrem felicitat i alegria, la connexió esdevé gairebé de forma instantània. L’actitud amb la qual exercim la nostra referencialitat ha de ser alegre. L’empoderament ha de ser feliç, content i amb ritme.

Com a tècnics d’educació, hem de tenir sempre sobre la taula la qüestió de l’empoderament. Educació i empoderament són dos conceptes inseparables. L’un no té sentit sense l’altre. A vegades obviem aquesta qüestió o no la tenim en compte, igual que aquesta qüestió de l’actitud.

Ens ho hem de recordar sempre abans de començar a treballar, perquè els joves són el futur, però també són el present, i el present s’afronta amb les petites accions del dia a dia.

No som imprescindibles pels joves, som algú que està allà i que hi coincidim en un moment vital. Hem de donar el màxim de nosaltres mateixos per deixar un bon record i aconseguir vincular-nos-hi. Si tenen un bon record, segurament exercirem influència, ens convertirem en referents i contribuirem en el seu empoderament. 

A vegades ens pensem que els adults tenim la clau de tot i no tenim la clau de res. La clau la tenim totes i tots (adults, joves, infants…) La qüestió és saber posar aquestes claus a les portes que toquen. 

Als adults ens toca saber deixar claus i ensenyar, però no perquè hàgim estudiat o deixat d’estudiar, sinó perquè ja ho hem viscut, ja hem travessat aquelles portes o portes similars i ens toca ensenyar el camí.

Lluís Rubió; Tècnic de joventut
#acompanyament #identitat_comunitària #lluís #participació #vincle