Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Em dic Laura Muñoz i sóc educadora social des de fa més de 10 anys, per vocació i convicció. Visc al bell mig de la Costa Brava, entre mar i pins. La meva passió és poder acompanyar a les persones a millorar la seva qualitat de vida, fomentar-ne el seu apoderament i autonomia.

En els últims anys, he dirigit la meva labor al col·lectiu jove treballant en l’UEC, en el Pis tutelat de foment de l'autonomia, en l’Espai Jove i com a tècnica d'orientació ocupacional i formativa en programes del SOC de Garantia Juvenil com el Centre de Noves Oportunitats i el projecte Singulars.

Actualment sóc la referent d'ocupació juvenil de l'Ajuntament de Palafrugell i acompanyo als i les joves en la millora de la seva ocupabilitat per tal d'afavorir la seva entrada al mercat laboral.”

8 de maig 2019

 

           Sens dubte, els pares són qui més influencien als joves i n’afavoreixen, o no, el seu l’empoderament. Observo que quan hi ha hagut un bon acompanyament i una educació positiva des de petits per part de la família – estimulant, acceptant, de forma constructiva,…- l’arribada a l’adolescència o joventut es fa amb majors garanties d’èxit. 

Jo, com a educadora, tinc una dificultat afegida a l’hora de persuadir i acompanyar a una persona que a casa ha rebut una influència negativa. Fer que la persona que tinc al davant sigui capaç d’identificar factors positius que 

l’ajudarien a seguir endavant i que no ha vist mai perquè la família no els ha potenciat, és difícil. 

Són factors que permeten ser resilient i sortir-se’n davant les dificultats de la vida. Si des de casa no hi ha un treball paral·lel i el que es fa és recórrer a la crítica, a l’etiqueta o el prejudici, s’estableix un roll i es repeteix el missatge de:  “com que quan tenies 10 anys vas començar a treure males notes, ets un mal estudiant”, el que s’aconsegueix és que la persona jove perpetuï aquest roll que s’espera d’ell, ja que és el missatge que els seus pares li estan donant inconscientment.

 

            Aquestes situacions són un repte amb el qual, com a educadora, em trobo sovint.

Laura Muñoz; Orientació Laboral
#família #incidents_crítics #laura