Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


"Em dic Jose Alonso Represa. Vaig néixer i visc al barri del Raval de Barcelona. Treballo com educador social des de fa més de 25 anys, especialitzat en l'àmbit de l'orientació i la inserció laboral. Gran part de la meva trajectòria professional l'he desenvolupat al Casal d'infants del Raval i a la Fundació Exit on continuo col·laborant en l'actualitat.

En aquests moments exerceixo de consultor social i formador especialitzat en metodologies d'orientació (competències, ocupabilitat, acció tutorial), intermediació laboral i voluntariat corporatiu. A més de la Fundació Exit, col·laboro amb la Diputació de Barcelona impartint xerrades d'orientació, amb diferents ajuntaments realitzant formacions a persones per a la recerca de feina i amb l'Associació Adonar de València."

3 de juny 2019

 

Actualment treballo a la Fundació Exit. Treballem amb joves en risc d’exclusió social, com per exemple en casos de fracàs escolar, de joves migrants que estan sols en aquest país o bé amb famílies en situacions socioeconòmiques complicades i dependents de serveis socials. El nostre objectiu gira entorn de la formació i la inserció laboral en col·laboració amb empreses externes que formen part activa d’aquest procés d’inserció, construint així un pont entre el món social i l’empresarial, que fa anys era difícil de trobar.

La nostra actuació, en tots els nostres projectes, depèn sempre del context en

el qual es troba el jove, sobretot de la seva situació dins el sistema educatiu. 

Per exemple, treballem molt amb joves que no han acabat l’ESO i que per tant no disposen del graduat escolar. La seva situació, en aquest cas, queda molt limitada per un context que determina l’accés a unes o altres oportunitats segons el grau de formació acadèmica, i en el cas d’aquells joves que no tenen el graduat escolar, les limitacions són força acotades. De fet, avui en dia el camí formatiu queda tallat. En un dels nostres projectes, oferim un curs d’un any per a joves que es troben en aquesta condició. Es tracta d’un curs molt pràctic que se centre en un ofici vinculat a una empresa mentre es treballen d’altres competències bàsiques i que et permet accedir posteriorment a un grau mitjà.

Tenim un altre programa que treballa també amb joves que ja han fet aquest curs i que han accedit a un grau mitjà. Allà se solen trobar que provenen d’una formació molt pràctica i que de cop han de tornar-se a encarar amb la formació teòrica, els llibres i els exàmens. Altre cop el sistema educatiu marca les pautes i els ritmes formatius i si els joves no s’hi adapten, tornen a caure fora d’aquest sistema. En aquest programa oferim pràctiques curriculars en empreses i tasques vinculades al seu grau per tal de motivar aquest aprenentatge i fer-lo més experiencial. 

Un cop fet aquest aprenentatge, moltes vegades la dificultat no és tant que els contractin i puguin aplicar aquests coneixements, sinó que arribin al propi mercat de treball.

Des de la Fundacio Exit el que intentem és ajudar-los a construir una xarxa que els permeti a accedir a ofertes de feina ocultes, que es troben gràcies al boca-orella i a les quals els joves amb qui treballem difícilment hi tenen accés.

A mi el que m’agradaria ara és que joves que han passat per la Fundació es vinculin a aquesta com a “alumnis” per mantenir aquesta xarxa viva, fer-la créixer, servir de referents, crear una riquesa social sobre la qual es puguin recolzar aquests joves; una comunitat integradora que faciliti l’empoderament, la maduració, la possibilitat de compartir experiències.

Jose Alonso; Educador Social
#competències #identitat_comunitària #intervenció_socioeducativa #recursos_econòmics #treball