Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|

15 d’abril 2019

 

Avui comparteixo la cançó Esto no para de Kase O.

Fa poc vaig tornar a coincidir en una activitat amb un jove amb qui havia estat treballant fa dos anys en una UEC. Durant aquell curs, en algunes franges d’intervenció, havíem pactat escoltar música i sempre eren ells qui volien triar cançons perquè deien que la nostra música segur que “era una merda”. El cas, però, és que a les cançons que triaven, més enllà dels gustos musicals, sovint les lletres tenien missatges masclistes o molt pobres i n’havíem de censurar algunes.

Al cap d’uns mesos, quan ja ens 

coneixíem més i sabia quins estils de música escoltaven, els vaig convèncer per tal que em deixessin posar música a mi. Els vaig posar Kase O, Chikos del Maiz i Zoo. Allà va es quedar.

Fa uns dies, quan vam tornar a coincidir amb aquest jove, en un moment en què podien escollir música, va demanar que li tornés a posar Kase O o Los Chikos del Maiz, que encara els escoltava de tan en

tan i que recordava aquells dies de la UEC i algunes anècdotes i que havia canviat molt i etc, etc.

Sovint en la intervenció educativa transmetem coses més relacionades amb el clima de relació i respecte que estableixes amb els usuaris (joves, en aquest cas), que allò que volies transmetre amb la pròpia activitat. Amb això em refereixo a que hi ha tota una sèrie d’aprenentatges/reflexions o impactes que pots generar amb els joves i que no són tangibles com ho seria observar si ha après a multiplicar 23×45, per exemple.

D’una banda, perquè sovint són impactes que difícilment seran programats, ja que de ser així no funcionarien, sinó que són – o haurien

de ser- inherents a la relació establerta amb el jove i en com t’hi has situat i posicionat en diverses situacions que s’hagin donat i hagueu compartit.

Per altra, crec que sovint aquest tipus d’impactes es donen en detalls difícils de copsar, des de preguntar-li com estàs i oferir-li per parlar un dia que potser ho necessitava, a deixar-li espai si el reclama, a confiar-li una responsabilitat o a suggerir-li una cançó amb missatges diferents als que escolta sovint.

En aquests contextos, rarament l’endemà algú vindrà a dir-te que moltes gràcies i que no en vas ser conscient, però allò em va quedar i hi he estat pensant o em va anar molt bé. 

Per això em va fer il·lusió que després de

dos anys encara recordés aquella cançó o algunes anècdotes i fos capaç de mirar-s’ho amb aquella perspectiva, perquè quan ho explicava o en parlava posava més èmfasi en aquests detalls difícils de copsar que sovint són fruit del com ens hi relacionem.

Jordi Bayot; Educador social
#acompanyament #capacitat_crítica #jordi #observació #vincle