Saltar

Enfila't al moment en què estàs. El teu camí és com un scrapbook, un grapat de pàgines a revisitar, decisions preses, encerts inadvertits i afortunats errors.
Quins factors t’han portat fins on ets?

Bitàcoles en òrbita et permet navegar per un collage d’impressions que deu professionals de l’educació han recollit al llarg d’un any en els seus quaderns de camp.

El seu viatge és un itinerari circular i infinit, que t’animem a resseguir al teu gust perquè et perdis en les diferents etapes que conformen el paisatge de l’empoderament.

Bitàcoles en òrbita
L’empoderament és un trajecte continu i infinit. El cercle que apareixerà a continuació vol ser-ne la representació. En ell s’hi allotgen, en forma de circumferències de colors, les diferents etapes del procés d’empoderament que deu professionals de l’educació han anat definint amb les seves reflexions. En seleccionar-les, podràs veure a quina etapa remeten i descobriràs els materials elaborats per descriure-la.

Els diferents colors responen a tres tipus de recursos:
Les circumferències
verdes contenen pàgines de quaderns.
Les de color taronja, peces audiovisuals sobre temes específics, enregistrades pels mateixos/es educadors/es.
Les de color groc contenen fragments de quatre focus group on els/les participants van compartir experiències.

A través d’aquests materials, podràs aprofundir en el significat d’un terme tan abstracte i polisèmic com és el de l’empoderament juvenil; circulant per les seves etapes, des de la reflexió prèvia fins a l’avaluació dels resultats obtinguts.

Al menú de la part superior dreta, podràs conèixer més sobre el projecte i també accedir a un arxiu dels materials, on podràs filtrar-los per conceptes i interessos determinats.  
Aquesta pàgina s'ha elaborat seguint les recomanacions d'utilització de llenguatge no sexista. Per això, en la mesura del possible, s'han utilitzat expressions genèriques que inclouen la diversitat de gèneres. Per aquelles situacions en les quals això és complex, s'ha utilitzat la forma normativa del masculí genèric pròpia de la llengua catalana. A no ser que s'especifiqui el contrari, s'ha de tenir en compte que aquesta forma engloba tant el masculí com el femení.
SCROLL
|


“Em dic Laura Muñoz i sóc educadora social des de fa més de 10 anys, per vocació i convicció. Visc al bell mig de la Costa Brava, entre mar i pins. La meva passió és poder acompanyar a les persones a millorar la seva qualitat de vida, fomentar-ne el seu apoderament i autonomia.

En els últims anys, he dirigit la meva labor al col·lectiu jove treballant en l’UEC, en el Pis tutelat de foment de l'autonomia, en l’Espai Jove i com a tècnica d'orientació ocupacional i formativa en programes del SOC de Garantia Juvenil com el Centre de Noves Oportunitats i el projecte Singulars.

Actualment sóc la referent d'ocupació juvenil de l'Ajuntament de Palafrugell i acompanyo als i les joves en la millora de la seva ocupabilitat per tal d'afavorir la seva entrada al mercat laboral.”

24 de gener 2019

 

        A l’anterior Focus grup, en Rafa va parlar d’un tema que té molt en compte a l’hora de decidir les activitats, accions i dinàmiques que realitzarà: l’autovaloració personal, és a dir, “com estic jo avui, com em sento i què puc aportar segons el meu estat actual”.

A vegades m’he preparat alguna sessió concreta, però m’he trobat més inspirada per explicar o treballar alguna altra temàtica aquell dia, ja sigui perquè a nivell personal m’hi ha fet pensar o perquè ha ocorregut algun conflicte o situació a l’aula que permet treballar en més profunditat un tema que no estava previst en programació. Amb això no 

vull dir que la programació no sigui necessària, ho és i molt en el sentit que m’aporta seguretat i aporta sentit a les classes.

Les complexitats del meu programa i el perfil de joves als quals atenem (absentistes i en situació de risc d’exclusió social) requereixen que tingui flexibilitat i capacitat d’adaptació constant. M’he d’anticipar i observar abans de començar les classes per a poder treure el màxim profit de les sessions i afavorir la integració del coneixement que m’interessa ressaltar en cada jornada.

Per això vull remarcar la importància del meu autoreconeixement diari, el fet d’enfocar la càmera dins meu per ser honesta amb mi mateixa i amb els meus

usuaris/es, detectant què puc oferir segons com em sento. Clarament, també és necessari planificar tenint en compte les individualitats i el caràcter del grup, adaptant aquesta planificació als objectius del programa pel qual treballo.

En definitiva, penso que és important tenir clar on vols arribar (la meta) però poder fluir en el camí per tal d’arribar-hi (el procés).

Laura Muñoz; Orientació Laboral
#capacitat_crítica #competències #intervenció_socioeducativa #laura